Ajankohtaista

elo 27

Kauhavalla oltiin kylien asialla

Valtakunnallinen paikalliskehittäjien tapaaminen Lokaali 2019 järjestettiin Kauhavalla 23.–25.8.2019. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat paikalliset Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät yhdessä Eteläpohjalaiset kylät ry:n ja Suomen kylät ry:n kanssa. Suomussalmelta tapahtumaan osallistuivat elinvoimakoordinaattori Anu Komulainen ja Kyläluotsi-hankkeen projektipäällikkö Marjut Kyllönen.

Tapahtumassa suunniteltiin yhdessä tulevaisuutta älykkään kylätoiminnan merkeissä. Ryhmissä mietimme muun muassa maaseudun liikenneratkaisuja, digitaalisuutta, älykkäitä kouluratkaisuja ja nuorten tulevaisuutta maaseudulla.

Monet Etelä-Pohjanmaan kylät ovat hyviä esimerkkejä aktiivisesta ja eteenpäin pyrkivästä kylätoiminnasta. Kylät vaikuttavat olevan vireitä ja tekevän yhteistyötä muiden kylien kanssa.

Etelä-Pohjanmaan kylien kassi Lokaali 2019 -tapahtumassa
Eteläpohjalaiset kylät ovat toimeliaita. Lokaali 2019 -tapahtumassa jaettiin osallistujille kassit.

Etelä-Pohjanmaalla välimatkat kylien välillä ovat merkittävästi lyhyemmät verrattuna Kainuuseen. Myös lähimmät kaupungit olivat monelta kylältä vain lyhyen ajomatkan päässä. On ymmärrettävää, että Etelä-Pohjanmaan pienet kylät houkuttelevat uusia asukkaita, kun näillä kylillä asuvat saavat parhaat puolet molemmista: he saavat asua maaseudun rauhassa, mutta kuitenkin lähellä kaupungin palveluja.

Etelä-Pohjanmaalla myös teollisuus on merkittävä työllistäjä. Parhaimmillaan kylillä on teollisuusyritysten myötä enemmän työpaikkoja kuin vakituisia asukkaita.

Aktiivinen Kainaston kylä

Yhden mielenpainuvimmista vierailuista teimme Kainaston kylälle Ylistarossa. Kainaston kylä sijaitsee lyhyen etäisyyden päässä Seinäjoelta ja Vaasasta.

Kyläyhdistys tekee aktiivista yhteistyötä paikallisen nuorisoseuran kanssa, ja kyläyhdistyksellä on käytettävissään niin nuorisoseuran talo kuin vasta hankkimansa entinen koulukiinteistö. Kiinteistö maksoi kyläyhdistykselle vain euron, mutta lämmitys- ja muut ylläpitokustannukset ovat merkittävät.

Kyläyhdistys kunnostaa kiinteistön piha-alueita paikalliselta Leaderilta saadulla hankerahalla. Kyläyhdistys hankkii tuloja esimerkiksi omalla, katetulla kesäteatterilla ja tilojen vuokrauksella majoituskäyttöön. Samasta pihapiiristä löytyvät myös hyppyrimäki, frisbeegolf- ja jousiammuntarata.

Tytti Määttä toi näkyvyyttä Kainuulle

Kainuu sai näkyvyyttä tapahtumassa, kun Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä valittiin vuoden maaseutukasvoksi. Suomen kylät ry:n tunnustus annetaan henkilölle, joka on ollut julkisuudessa myönteisesti esillä kylätoimintaan ja maaseutuun liittyvissä asioissa.

Määttä toi puheessaan esille vahvat kainuulaiset juurensa ja halunsa työskennellä kotimaakunnan hyväksi myös jatkossa. Määttä on hyödyntänyt sosiaalista mediaa tehdessään Kainuuta näkyväksi ja tunnetuksi. Hän suositteli sosiaalisen median laajamittaista hyödyntämistä myös muille kylä- ja maaseutuasioiden parissa työskenteleville.

Ideoita tuliaisiksi

Lokaali 2019 ja erityisesti keskustelut muiden kylien parissa työskentelevien kanssa antoivat paljon pohdittavaa ja hyviä ideoita myös Suomussalmen kylille vietäväksi.

Maantieteellisiin etäisyyksiin tai kyläkoulujen takaisin saamiseen emme voi vaikuttaa, mutta aina on asioita, joita joka kylällä on mahdollista kehittää. Digitaaliset ratkaisut tarjoavat hyviä työkaluja, mutta kylien ihmiset ovat elävien kylien lähtökohta.

Yksi tulevaisuuden tehtävä on löytää kylien erityispiirteet ja vahvistaa kunkin kylää omaa identiteettiä. Jokaisella kylällä on omat vahvuutensa! Yhteistyö on eteenpäin pyrkivän kylätoiminnan elinehto ja siihen tulee niin kunnan kuin kylien panostaa myös jatkossa.

Marjut Kyllönen ja Anu Kolehmainen Kauhavalla.
Artikkelin kirjoittajat, Kyläluotsi-hankkeen projektipäällikkö Marjut Kyllönen ja elinvoimakoordinaattori Anu Komulainen osallistuivat Kauhavalla järjestettyyn Lokaali 2019 -tapahtumaan.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi