Ajankohtaista

Jul 05

Parasta Suomussalmen kesässä on luonto

Köhäkkä-torilla 1.–2.7.2019 Suomussalmen kunnan teltalla kysyttiin kesäkyselyssä parasta asiaa Suomussalmen kesässä. Bonuskysymyksenä pyydettiin kertomaan jokin Suomussalmeen liittyvä kesämuisto. Vastauksia saatiin myös netissä Köhäkkä-torin ajan avoinna olleeseen samansisältöiseen kyselyyn.

Parasta Suomussalmen kesässä on ehdottomasti luonto.  Vastausvaihtoehdot olivat luonto, kesäteatteri, tapahtumat, mahtavat retkeilyreitit tai jokin muu.

  • luonto sai 211 merkintää
  • kesäteatteri 112
  • tapahtumat 97
  • reitit 67
  • jokin muu, yhteensä 40 mainintaa. Useimmin mainittiin ihmiset ja sosiaalinen kanssakäyminen (5), mökkeily (5), kokonaisuus (4), kalastus (2), sukulaiset, ystävät (2), Soiva metsä (2) ja Köhäkkä (2). Yksittäisiä mainintoja saivat mm. uiminen, ilmat, porot, Hossa, historia, Kylpylä, Hiljainen kansa ja loma.

Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin tuotekassi, jonka voitti Pirjo Anttonen.

Bonustehtävään vastanneiden eli kesämuiston kertoneiden keskuudesta arvottiin kirjapalkinto Markku Pohjolalle, joka ajoi ensimmäisen kerran kesällä 1978 moottoripyörällään reittiä Hossa–Juntusranta–Raatteentie–Vuokki. Luonto oli tehnyt häneen suuren vaikutuksen.

Muita kesämuistoja:

Raija muistelee marjareissua sukulaisten kanssa: Lähdettiin lakkaan tädin ja serkun kanssa, vuosi oli 1986. Lähtöaika oli n. 19.00. Täti oli asunut niillä main lapsuudessaan, joten halusi näyttää entisiä hyviä lakkapaikkoja meille nuoremmille. Alkutaival oli tuttua meille kaikille, mutta aikansa tätiä seurattuaan kysäisi missä ollaan. Täti tuumasi, ettei tiedä. No, porukassa päätettiin kävellä ja katella. Jonkin ajan kuluttua tuli näkyviin sähkölinja, jolloin tiesin, että maantie ei ole kaukana. Lakkoja saatiin noin 1 l/poimija. Tulimme maantielle n. 23.45 ja taloon matkaa 3 km. Hauskaa oli, ja opetti, että tutuillekkin seuduille voi eksyä. Sen jälkeen olen käynyt useita kertoja samoilla seuduilla marjassa, mutta en ole eksynyt.

Kaisa Kivelä kertoo: Eräänä kuumana kesäpäivänä, lakkakuumeen ollessa kovimmillaan, päätettiin lähteä yöllä lakkaan. Kuuman päivänkin olisi varmaan kestänyt, mutta se hyttysten määrä yöllä! On siitä yölakkaan lähdöstä heitetty huulta.

Nimimerkki Ikuinen ihailija mainitsee Reijo Kelan erilaiset esitykset vuosikymmenten varrella.

Nimimerkki Vesi kielellä: Täysi katsomo yli 1000 henkilöä ja hyvä tetteriesitys on mahtava kokemus. Katsojat ovat iloisia ja rentoituneita. Oikeaa kesäistä tunnelmaa ja palvelu pelaa väliajalla. Mitä ihminen voi vaatia enempää.

Juho Ajon mieleen ovat jääneet kesäteatteriesitykset moneltakin vuodelta.

Sinikka Pyykkönen muistelee eräitä toritansseja 1970-luvulla: Oli kuuma ilma ja kuljin varvaskengissä. Kenkä hajosi ja tanssit jäivät siihen.

Emilia Viinikaisen mieleen Suomussalmen kesästä jää Köhäkkätorilla pingviininä oleminen

Nimimerkki Sapuska: Köhäkkätorin ensimmäinen päivä, satoi vettä ja silti vaan kierreltii parhaan kaverini kanssa piittaamatta siitä että oltiin litipämärkiä J

Nimimerkki Apuska: Köhäkkätori oli kiva!

Eila Moilanen Sjelin: Kaikki kesämuistot ihania, tuo Köhäkkä tapahtuma super juttu! Olisko siitä liki 20 v kun Kirka esiintyi torilla! Taisi olla juuri Köhäkkä tapahtuma! Oli tosi hyvä juttu!

Jaana Lintuvuori: Ilmari Kiannon risteily kesä 2018.

Pari nimetöntä vastaajaa mainitsi Rastiviikot ja Kainuun rastiviikon.

”Kohdata matkailijoita ja jakaa infoa Suomussalmesta/Kainuuseen liittyvistä tapahtumista. Ilahduttaa kanssamatkustajia ja ilahtua itsekin.”

Lauran mieleen on jäänyt kesä matkailijoiden parissa kesätöissä matkailutoimistossa ja Kianta-laivalla.

MM:n mielessä ovat kesälomat Kiannanrannalla ukin ja mummun mökillä.

Venla Sirviön kesämuisto on Hossassa patikointipäivä kavereiden ja koiran kanssa.

Nimetön vastaaja: ”Hossassa lasten kanssa makkaraa jollain (Muikkupuron) laavulla paistettiin, ilma oli hyvä.”

Seija Lahdelma: Vanhustenleiri kesällä Hossassa 1980-luvun alkupuoliskolta. Tanner vain tömisi, kun suuri joukko ( ainakin 40-50 vanhusta), laulettiin ja leikittiin yksi pieni elefantti marssii näin. Kaikilla oli hauskaa ja leikkimieltä riitti. Laulettiin ja naurettiin.

Teuvo Lahdelma: Herättäjäjuhlat 1987,ensimmäinen herättäjäjuhlani, hyvä kokemus, talkootyöni alkoi sieltä herättäjäyhdistyksen hyväksi

Pekka Seppänen: Seurakunnan tapahtumat.

Nimimerkki Söpön kesämuisto on rupikonna!

Nimimerkki Asian tuntija: Uintiretket Lementinsaareen.

Nimimerkki SyH: Lapsena uitiin uittolaivan aalloissa.

Henna Pyykkönen: “Muistoja on yli 20 vuoden ajalta paljonkin, mutta viime vuoden Suomussalmi rock ja puistokonsertti nyt tuoreimpana. Soiva metsä on myös omanlaisensa paikka, joka on jäänyt mieleen.”

Nimimerkki kuntalainen: Aikoinaan Soiva Metsä, ja ne soittimet jokaisen käytettävissä kun siellä liikkuu.

Nimimerkki Jukka muistaa Heikki Kovalainen Karting Race 2009 ja Cheek jätkänpuistossa.

Nimetön vastaaja: Seitenahvenisen kesäyö, mahtava tunnelma 🙂

Nimimerkki Gin: Haimme kaupasta jäätelö ja ulkona odotti porotokka parkissa.

Kiitos kaikille vastaajille kivoista kesämuistoista!

Artikkelikuvassa ollaan Muikkupurolla Hossassa syyskesällä 2016. Kuva: Yhteistyö Retkipaikka.fi:n kanssa, Jonna Saari/Retkipaikka/Suomussalmen kunta

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi