Ajankohtaista

Talentti-hankkeen palveluohjaaja Kaija Seppänen (Kuva: Tuula Leskinen).
May 14

Haaveammatista totta Talentin tuella

Palveluohjaaja Kaija Seppäsen ja muiden viime syksynä käynnistyneen Talentti-hankkeen työntekijöiden tavoitteena on tukea ja auttaa ihmisiä pääsemään kohti unelmiensa ammattia tai koulutusta. Reilun kuukauden ohjaajana työskennelleen Kaija Seppäsen tehtävänä on muun muassa selvittää hankkeeseen tulevan tilanne alku- ja palvelukartoituksen avulla.

”Käydään läpi mitä henkilö on ennen tehnyt ja opiskellut, ja mitä suunnitelmia hänellä on. Jos oma elämäntilanne ei anna mahdollisuuksia kouluttautua heti, niin mietimme palveluja tilanteen kohentamiseksi, ” Seppänen kuvailee.

Talentin tukena on moniammatillinen verkosto, jonka ansiosta asiakas ei jää yksin ja hänet osataan ohjata oikeisiin häntä tukevien palvelujen piiriin.

Hankkeen avulla avataan polkuja kohti haaveiden toteutumista. Pieni askel uutta kohti voi olla tulityö- tai työturvallisuuskortin tai hygieniapassin suorittaminen.

”Jos ajatuksissa on alan vaihto ja mielessä pyörii, että minkälaista olisi työskennellä siinä ammatissa, niin esimerkiksi työkokeilu voi auttaa sen tunnistamisessa että tuntuuko ala sittenkään omalta,” itsekin aikuisena haaveilemaansa ammattiin sosionomiksi kouluttautunut Seppänen kertoo.

Talentista voi hakea tukea tilanteessa, jossa takana on työvuosia ammatissa, mutta koulutus on jäänyt puutteelliseksi tai tietoja ja osaamista pitäisi muuten päivittää.

”Opinnollistaminen on sitä, että työpaikalla voi tunnistetussa oppimisympäristössä osoittaa ammatilliseen perustutkintoon liittyvää osaamista. Työssä osoitettu osaaminen luetaan osaksi ammatillisia opintoja, mikä lyhentää varsinaista opiskeluaikaa. Tutkinnon osia tai jopa koko tutkinto on mahdollista suorittaa työpaikalla osoittamalla osaaminen näyttöjen kautta, palveluohjaaja Seppänen jatkaa.

Eri työpaikkojen oppimisympäristöt käy tunnistamassa ammatillinen opettaja oppilaitoksesta. Näin varmistetaan se, että oppimisympäristössä tehtävä työ todella vastaa ammatillisen perustutkinnon tavoitteita.

Hanke on käynyt esittäytymässä monissa yrityksissä yhdessä TE-toimiston asiantuntijan kanssa. Yrityksen ovat lähteneet aktiivisesti mukaan hankkeeseen tarjoamalla työssäoppimis-, oppisopimus- ja työkokeilupaikkoja. Oppimisympäristöjen tunnistamiseen ovat tähän mennessä lähteneet mukaan K-market Herkkukirsikka, Kelloliike Lappalainen ja Suomussalmen puhdaspesu.

Koira työkaveriksi Talenttiin?

Pitkään koiria kasvattanut ja eläintenkouluttajaksi ja koira-avusteisen kasvatus- ja kuntoutustyön koulutukset käynyt Kaija Seppänen haaveilee hommaan testatun ja koulutetun koiransa Taavon ottamista mukaan työhön.

”Koiran mukanaolo työssä lähtee asiakkaasta ja hänen tarpeistaan. Ohjaajana minun tulee tiedostaa eläimen hyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Työllä on aina tavoite ja se dokumentoidaan,” Seppänen painottaa.

”Koiran mukanaolo poistaa mm. stressiä, rentouttaa ja poistaa tapaamisissa jännitteitä. Ja mikä tärkeintä, koira ei arvostele mitenkään, se on aina oma itsensä, ja monille sillä on iso merkitys,” kaksivuotiaan espanjanvesikoiran omistaja kertoo.

”On hienoa, jos voi hyödyntää eläimiä työssä, kun näkee ne hyödyt mitä eläimet tuovat,” hän jatkaa.

Vielä Suomussalmen Miilussa sijaitsevalla työhuoneella koiraa ei ole nähty.

espanjanvesikoira kuva kaija seppänen
Vielä ei Taavo-koira ole ollut Talentti-hankkeessa mukana virallisesti, mutta ehkäpä tulevaisuudessa. Kuva: Kaija Seppänen

”Pitää ensin olla muun työyhteisön hyväksyntä, ja miettiä toimintaa tarkoin, koska niin työntekijöissä kuin asiakkaissa voi olla allergisia tai koiria kovasti pelkääviä,” Seppänen painottaa.

Vapaa-aikanaan Kaija Seppänen liikkuu paljon luonnossa rentoutuakseen, tai sitten treenaa tokoa eli tottelevaisuuskoulutusta koiriensa kanssa. Kaikkiaan perheessä on kaksi espanjanvesikoiraa ja suomenpystykorva.

Talentti-hankkeen palveluohjaaja Kaija Seppänen (Kuva: Tuula Leskinen).
Talentti-hankkeen palveluohjaaja Kaija Seppänen (Kuva: Tuula Leskinen).

 

[Edit 14.5. klo 8:50 lisätty Taavo-koiran kuva.]

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi