Ajankohtaista

Mar 14

Ajankohtaista Suomussalmen kunnassa

Tiivistelmä kunnanjohtaja Erno Heikkisen valtuuston kokouksessa 12.3.2019 pitämästä ajankohtaiskatsauksesta

Taloudessa alijäämää

Tilinpäätös on valmistumassa, ja se tulee kunnanhallituksen käsittelyyn 26.3. Useita miljoonia euroja alijäämäinen tulos on seurausta mm. arvioitu suuremmista sote-kuluista, Ruukin koulun väistötiloista ja koulurakennuksen alaskirjauksesta sekä vanhoista miinuksista.

Hossan monitoimitalon rakentamisessa voidaan käyttää elinkeinojen kehittämiseen tarkoitettuja rahastovaroja.

Kainuun saavutettavuutta parannetaan

Tuoreessa selvitysmies Pasi Holmin laatimassa raportissa pohjoisen ja itäisen Suomen junaliikenteen vaikutuksista alueen elinvoimaan ja matkailun kehittämiseen todetaan, että Kajaanin yöjunaliikenteen palauttaminen olisi tarpeellista, eikä tuki olisi edes kovin kallis, alle 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Selvityksessä painotetaan myös tavaraliikenteen tarpeita.

Suomussalmella odotetaan parhaillaan hankearviota puutavaraterminaalin rakentamiseksi. Kontiomäki–Ämmänsaari–Taivalkoski -rata on samassa yhteydessä korjattava.

Suomussalmi on mukana matkailua edistävässä Gateway to Land of National Parks -hankkeessa, jonka tavoitteena on Kuusamon lentokentän vaikutusalueen matkailun kehittäminen. Suomussalmen ja Kuhmon näkökulmasta liityntäliikenteen kehittäminen on keskeistä, ja sitä mietitäänkin yhdessä alueen taksiautoilijoiden kanssa.

Sote-uudistus kaatui, mutta jatkuu tulevan hallituksen toimesta

Tavallisen sote-palveluja käyttävän henkilön näkökulmasta soten kaatuminen ei vaikuta mitenkään. Joka tapauksessa sote-uudistuksen valmistelu jatkuu seuraavassa hallituksessa, tavalla tai toisella. Suurin huoli kuntien näkökulmasta on niiden taloudellinen kantokyky.

Kuntien sote-kuluissa on ollut suurta vuosittaista vaihtelua, ja sote-uuudistuksen myötä vaihtelu olisi vähentynyt sote-kustannnusten siirtyessä valtiolle ja taloudenpitoon saatu parempaa ennakoitavuutta.  Uuteen Kajaaniin rakennettavaan sairaalaankaan sote-uudistuksen kaatumisella ei ole vaikutuksia, ja kunnat toivovat uuden sairaalan olevan tehokas ja tuovan sitä myöten säästöjä.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi