Ajankohtaista

maalis 10

Suomussalmi mukana vapaa-ajan asumisen kehittämishankkeessa

Suomussalmen kunta on mukana Kajaanin ammattikorkeakoulun vetämässä ja vastikään käynnistyneessä VALTO-hankkeessa, eli Vapaa-ajan asumisesta liiketoimintaa -kehittämishankkeessa.

”Hankkeen luonnetta kuvaa hyvin määritelmä ”tiedosta liiketoimintaan”. Ensin tarvitaan tietoa ilmiöstä, minkä jälkeen tieto jalostuu kehittämistoiminnaksi, ja kehittämistoiminnan tuloksena syntyy liiketoimintaa,” kehitysjohtaja Mikko Keränen kuvailee.

Hankkeessa tuotetaan kuntakohtaista tietoa vapaa-ajan asumisen aluetaloudellista vaikutuksista päätöksenteon tueksi niin yrityksille kuin kuntien elinkeinotoimille nykyisen liiketoiminnan ylläpitämiseen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Tietoa ja kehittämisajatuksia kerätään erityisesti ulkopaikkakuntalaisilta mökinomistajilta, sillä he tuovat matkailijoiden tapaan paikkakunnan aluetalouteen ulkopuolista rahaa ja työpaikkoja.

Tässä vaiheessa ei ole vielä selvitetty, kuinka paljon Suomussalmen lähes 2 300 kesämökistä on tutkimuksen kohderyhmän eli ulkopaikkakuntalaisten omistuksessa. Keväällä 2019 lähetetään kysely otannalla mökkien ulkopaikkakuntalaisille omistajille. Seuraavassa vaiheessa kerätty aineisto ja tilastoaineistojen tieto analysoidaan. Kolmannessa vaiheessa tehdään ja työstetään toimenpide-esityksiä kunnan elinvoiman ja yritystoiminnan lisäämiseksi.

VALTO-hankkeessa on mukana laaja joukko matkailun kärkikuntia Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta. Kainuussa hankkeeseen ovat Suomussalmen lisäksi sitoutuneet Hyrynsalmi, Kuhmo ja Sotkamo. Pohjois-Pohjanmaalla hankkeeseen osallistuvat Kalajoki, Kuusamo, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski ja Vaala.

Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun rahoittamisohjelmasta. Kaksivuotisen hankkeen budjetti on 177 400 €, josta tukirahoituksen määrä on noin 124 500 €. Muu rahoitus tulee ammattikorkeakoululta sekä mukana olevilta kunnilta.

Lisätietoja:
Mikko Keränen
Kehitysjohtaja, Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta
+358 44 7101 620
mikko.keranen(at)kamk.fi

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi