Ajankohtaista

Kuva: Kylien virkistyspäivän tapahtumassa kunnanjohtaja ja kirkkoherra Miia Seppänen joutuivat – tai pääsivät tekemään omat muotokuvansa, sentään asiantuntevalla opastuksella. Erno Heikkinen kiitti ohjauksesta erityisesti Jaakko Heikkistä ja Johanna Laajaa.
Feb 18

Suomussalmi tukee kyliään

”Ylä-Kainuuta lukiessa ja sen tapahtuma-aukeamaa katsoessa huomaa hyvin, miten monipuolista ohjelmaa kylillä järjestetään asukkaiden viihdykkeeksi. On kalastuskilpailuja, laulutapahtumia ja jumpparyhmiä – pysyy mieli ja kroppa kunnossa,” kunnanjohtaja Erno Heikkinen sanoi viime tiistaina Suomussalmen kylien virkistyspäivänä pitämässään tervehdyksessä.

”Tällaiset tilaisuudet ovat hieno osoitus virkeistä kylistämme,” Heikkinen jatkoi Pyhäkylässä järjestetyssä tapahtumassa.

Kunnanjohtajan mukaan kunnalla on melko paljon välineitä tukea kylien toimintaa. Suomussalmella kyläparlamentti kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja erilasia hankkeita tuetaan kylien kehittämisrahastosta.

Alkamassa on uusi hanke, Kyläluotsi, jossa tarjotaan tukea ja neuvontaa kylien hankkeisiin.

”Ennen hankehakemuksen jättämistä haluttiin varmistaa, ovatko Suomussalmen kylät kiinnostuneita hankkeesta ja, mikäli ovat, niin millaisia kehittämis- ja yhteistyötarpeita niillä on. Selvitystyö toteutettiin soittamalla kyläyhdistysten puheenjohtajille tai sihteereille,” Heikkinen kuvaili.

Keskusteluissa kylien edustajien kanssa liikenneyhteydet, hoiva ja huolenpito sekä ryhmätyöllistäminen nousivat esille keskustelussa, samoin kuin yksityistieavustukset.

Kylien Suomussalmi

Tilastojen mukaan Suomussalmen asukkaista 31 prosenttia kunnan väestöstä asuu kylillä.

”Vapaa-ajan asukkaat ovat kylien voimavara aktiivisten kyläläisten lisäksi ja he muodostavat merkittävän lisän matkailutuloihin Suomussalmella,” hän huomautti.

Suomussalmella tullaan toteuttamaan yhteistyössä Kajaanin Ammattikorkeakoulun kanssa selvitys vapaa-ajan asukkaiden käyttämistä ja tarvitsemista palveluista sekä vapaa-ajan asukkaiden aluetaloudellisista vaikutuksista paikallistasolla.

Koko Kainuun vapaa-ajan asunnoista 17 prosenttia, kaikkiaan noin 2 100, sijaitsee Suomussalmella. Yli puolella vapaa-ajan asunnoista asuu omistaja muualla Suomessa ja osa jopa ulkomailla.

”Ei silti unohdeta niitä asukkaita, jotka asuvat kylillä ympäri vuoden, he muodostavat kylien elinvoimaisuuden perustan,” kunnanjohtaja Heikkinen painotti.

Kunnanjohtaja ja kirkkoherra taiteilijoina

Kunnanjohtaja Erno Heikkinen, omakuva
Kuva: Kylien virkistyspäivän tapahtumassa kunnanjohtaja ja kirkkoherra Miia Seppänen joutuivat – tai pääsivät tekemään omat muotokuvansa, sentään asiantuntevalla opastuksella. Erno Heikkinen kiitti ohjauksesta erityisesti Jaakko Heikkistä ja Johanna Laajaa.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi