Ajankohtaista

11-vuotiaan Suomussalmelle vastikään saapuneen pakolaislapsen piirros.
tammi 18

Uudet pakolaisperheet ovat asettumassa Suomussalmelle

Turkista pakolaisleiriltä saapui tammikuun 10. päivän vastaisena yönä Suomussalmelle kaksi Syyriasta pakenemaan joutunutta kurdiperhettä, joiden UNHCR eli Kansainvälinen pakolaisjärjestö on todennut olevan erityisen suojelun tarpeessa. Suomussalmi on linjannut, että kunta vastaanottaa lapsiperheitä, ja nyt saapuneissa perheissä on molemmissa neljä lasta, iältään 7–15-vuotiaita.

Tulokkaat kuuluvat Suomussalmen vuoden 2018 pakolaiskiintiöön, joka olisi 25 henkilöä.

”Sopivien lapsiperheiden löytäminen ja kunnan mahdollisuus tarjota maksimissaan kolmen huoneen asuntoja asettavat rajoituksia,” pakolaisohjaaja Elena Junttila kertoo.

Valtuusto on päättänyt myös tämän vuoden pakolaiskiintiöksi 25 henkilöä ja rajannut vastaanottamisen lapsiperheisiin.

Helmikuun alussa kurdiperheiden lapset aloittavat Karhulanvaaran koulussa valmistavalla luokalla. Tammikuun aikana on kotien laittamisen ja asettautumisen ohella hoidettavana monia pakollisia asioita. Kaikki tapaavat terveydenhoitajan ja pääsevät lääkäriin. Kajaanin maistraattiin on jo käyty rekisteröitymässä ja soten alkuhaastattelu tehty. Aikuisten koulutuksen suunnittelu käynnistyy TE-palvelujen tekemällä alkukartoituksella.

”Ensi viikolla alkaa ystäväperheisiin tutustuminen,” Junttila toteaa.

SPR on kouluttanut ystäväperheitä jo viime vuoden puolella. Paikkakunnalla asuviin syyrialaisperheisiin vastasaapuneet ovat jo tutustuneet.

Uusiin koteihin asettumista on helpottanut kuntalaisilta lahjoituksena saadut taloustavarat, talvivaatteet ja huonekalut. Pakolaisohjaaja on mielissään kuntalaisten avokätisyydestä. Hän kiittää myös tammikuun ajan työparinaan toimivaa Esa Härköstä, joka normaalisti toimii työpaja Miilun ohjaajana.

”Facebookissa toimii Suomussalmen vapaaehtoinen maahanmuuttajatyö -ryhmä, jossa saa tietoa ystävätoiminnasta ja ajankohtaisista asioista,” Elena Junttila vinkkaa.

 

Lisätiedot: pakolaisohjaaja Elena Junttila, p. 044 777 3234

 

 

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi