Ajankohtaista

Dec 31

Kunnanjohtaja Erno Heikkisen uudenvuodenpuhe 31.12.2018

Suomussalmen torilla pidetty uudenvuoden puhe 31.12.2018

 

Hyvät suomussalmelaiset ja kaikki, jotka olette kanssamme täällä torilla juhlistamassa uuden vuoden 2019 alkamista!

 

Usein uudenvuoden vaihtumista odotellessa keskitytään menneeseen vuoteen ja otetaan katse tulevaan, vaihtuvaan vuoteen. Uudenvuoden vastaanottamisen kynnyksellä onkin hyvä hetki miettiä mennyttä vuotta. Mennyttä vuotta muistellaan usein oman elämän kautta. Mitä minulle tai läheisilleni on tänä vuonna tapahtunut, millainen kulunut vuosi oli? Joitain merkkitapahtumia muistellaan varmasti myös maailman- tai suomenlaajuisesti ja ehkäpä osa miettii mennyttä vuotta myös töiden kautta. Mitä viimeinen vuosi on pitänyt sisällään?

 

Vuodet vaihtelevat, osa vuosista on kenties parempia ja osa huonompia, mutta on varmaa ettei yksikään vuosista ole samanlaisia. Minunkin vuoteni on pitänyt paljon sisällään. Enpä olisi vuosi sitten tiennyt, että olen tänään pitämässä uudenvuoden puhetta tällä torilla, rakkaassa kotikunnassani. En olisi voinut kuvitella montaa muutakaan asiaa tapahtuvan, mutta täytyy todeta, että ehkä niin on hyvä. Ettemme tiedä tulevaa, vaan otamme vastaan sen, mitä saamme. Me ihmiset olemme todella sopeutuvaisia, sen moni tapaus on todistanut.

 

Kuten monet varmasti hyvin muistavat, viime vuosi alkoi sähköjen räpsymisellä, niin taajamissa kuin perukassakin. Osalla sähköt eivät pelkästään räpsyneet, vaan olivat useamman vuorokauden poikki. Tykkylumi painoi puut maata kohti sähkölinjoille, ja se aiheutti monille suomussalmelaisille harmaita hiuksia. Vaikka tilanne aiheutti harmeja asukkaiden jokapäiväiseen elämään yli viikon ajan kaikkialla kunnan alueella, merkillepantavaa oli se, että kotitaloudet olivat erityisesti haja-asutusalueilla varautuneet poikkeustilanteisiin hyvin. Näin saatettiin jo etukäteen uumoilla, mutta tositilanne todisti luulomme oikeaksi. Puu-uunit pitivät talot lämpimänä, lähteet ja kaivot varmistivat vedensaannin ja aggregaatit pitivät myös pakastimet ja muut sähkölaitteet toiminnassa. Erityisen hienoa on ollut kuulla, miten hyvin naapureista ja lähimmäisistä on kylissä pidetty huolta. Nykymaailmassa yhteisöllisyys on harvinainen aarre ja ominaisuus, josta täytyy huolehtia jatkossakin. Suomussalmen slogan on, että täällä ollaan sisun syntysijoilla. Saattaahan olla niinkin, että koko käsite on keksitty täällä.

 

Vuosi oli säiden puolesta varsin vaihteleva, kun suuret lumikuormat vaihtuivat kesällä hirmuhelteisin ja joidenkin talojen lämpötilat eivät laskeneet alle 30 asteeseen pariin viikkoon. Jälleen monet naapurit, niin kylällä kuin perukassakin huolehtivat omista lähimmäisistään. Yhteisöllisyys on sellainen luonnonvara, jota meidän tulee vaalia ja ymmärtää se, että se on koko kunnan menestyksen kannalta aivan olennainen voimavara. Yhteisöllisyys on myös sellainen, jota kunta ei voi yksistään luoda, vaan tarjota sen luomiseksi puitteita kuntalaisille ja eri toimijoille. Lopulta yhteisöllisyyden luovat kuntalaiset ja kuntalaisten ylläpitämät yhdistykset, joiden toiminnan kehittämisessä kunta haluaakin olla tiiviisti mukana. Yhteistyö on kaiken a ja o.

 

Tänäkin uutenavuotena Ilmatieteenlaitos on ennustanut runsaita lumisateita sekä myrskypuuskia. Toivottavasti uusivuosi ei tule olemaan samanlainen kuin viime vuonna, mutta on kuitenkin hyvä huomioida, että tuuli on puuskissa yleisesti kovaa häiriten siten esimerkiksi rakettien ampumista. Myös sähkö-katkot ovat mahdollisia. Mahdollisiin sähkökatkoihin on hyvä varautua lataamalla älylaitteet ja puhelimet, varaamalla lamppuja, paristoja ja juomavettä ja olemaan varovainen ilotulitteiden kanssa ja ottamaan ampumisessa huomioon kova tuuli. Rakettien lentosuunta saattaa voimakkaassa tuulessa muuttua.

 

Kunnassamme on tänä vuonna ollut paljon muutosten tuulia. Johtoryhmässämme on tapahtunut muutoksia kunnanjohtajan ja teknisen johtajan vaihtuessa aivan vastikään. Myös matkailupäällikkö aloitti loppukesästä, joten meillä on paljon uusia työntekijöitä ja siten myös paljon ajatuksia kuntamme kehit-tämisestä. Miten voimme tehdä kunnastamme entistä viihtyisämmän, elin-voimaisemman ja ylipäätänsä paremman kunnan kaikille asukkaillemme? Erilaiset ajatukset, näkemykset ja mielipiteet ovat erittäin tärkeitä työssämme. Me kunnan viranhaltijat ja työntekijät olemme palveluammatissa ja kukapa muukaan kuin kuntalainen tai esimerkiksi yrittäjä on paras arvioimaan kunnan toimintaa. Kun saamme palautetta tai kehittämisehdotuksia, meidän tulisikin pohtia, miten erilaiset toiveet voisimme toteuttaa, emmekä jossitella tai todeta, että sitten kun, tai mutta kun. Tietenkin aina asioiden hoitamiseen on eri näkökulmia ja eri mielipiteitäkin, täytyy talouskin ottaa huomioon, mutta kaikista tärkeintä on rakentaa kuntaa yhdessä, toistemme ajatuksia ja näkemyksiä arvostaen sekä asioita hyvällä vauhdilla eteenpäin vieden. Maailma kehittyy valtavalla vauhdilla, joten pysymmekö mukana ”sitku” tai ”mutku” -ajattelulla? Suomussalmen kunnalla on muuten oma pilttuu täällä torilla, jossa voi tavata kunnan viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä ja kertoa omia näkemyksiään tulevaisuuden kunnasta. Lämpimästi tervetuloa juttelemaan ja nauttimaan mustikkamehua ja piparia!

 

Toissapäivänä YLE julkaisi tiedon laajasta kansainvälisestä kyselystä, jonka mukaan vain 14 prosenttia suomalaisista uskoo tulevan vuoden olevan henkilökohtaisesti huonompi kuin tämä vuosi. Loput uskovat omasta näkökulmastaan tulevan vuoden olevan parempi tai vähintäänkin yhtä hyvä kuin kulunutkin vuosi. Olemme yksi Euroopan optimistisin kansa ja onhan meitä myös sanottu maailman onnellisemmaksi kansaksi. Kyllä näillä eväillä pärjätään ensi vuoteenkin. Ihmisen yksilönä ei tarvitse olla yhtään sen parempi kuin on, jokainen meistä riittää lähtökohtaisesti sellaisena kuin on. On hienoa, että on tavoitteita, mutta kaikkea ei tarvitse, eikä aina pystykään muuttamaan yhtenä päivänä vuodesta äkkijyrkästi toiseen suuntaan, kun teemme uudenvuoden lupauksia ja niitä pyrimme täyttämään. Niin kunnan kehittämisessä kuin omassa elämässäänkin, tärkeintä on pitkäjänteinen työ ja positiivinen elämänasenne.

 

Muutaman minuutin päästä alkaa varmasti upea ilotulitus, josta haluan kiittää Sumetkua eli Suomen MetsätKuntoon -firmaa ja K-Supermarket Suomussalmea, koska he ovat yhdessä rahoittaneet ilotulituksen. Aiemmin ilotulitus on ollut yksin kunnan vastuulla ja on upeaa, että järjestämme tapahtumia yhdessä yrittäjien kanssa! Sitä on yhteisöllisyys ja yhteistyö!

 

Toivotan kaikille omasta, Suomussalmen kunnan henkilöstön ja luottamus-henkilöiden puolesta onnellista uutta vuotta 2019.

Jaa artikkeli:

Ajankohtaista

Suomussalmi