• English
  • Deutch
  • русский
information
suomen kartta

Tarinat eloon! -hankkeessa kehitettiin Suomussalmen kotiseutumuseon toimintoja

Kotiseutumuseota haluttiin elävöittää ja uudistaa Tarinat eloon! -hankkeen avulla. Lapsia, nuoria ja perheitä, sekä ryhmiä silmälläpitäen on kehitetty uudet toiminnalliset tehtäväradat, joissa historiaa käsitellään museon ympäristön, museoesineiden ja tarinoiden avulla. Historiatiedon lisäksi talonpoikaista uskomusperinnettä jatkettiin nykypäivään, luomalla museolle omat hahmot, Nalli Naaparta ja Kärppy. Hahmojen tarina alkoi, kun näin nuoren naisen akvarellimaalauksen, jossa seikkaili vihreä pieni hahmo. Tuosta hahmosta aloitin tarinan työstämisen ja loimme yhdessä kuvittaja Tuula Heikkisen kanssa Nallin ja Kärpyn asumaan museolle. Hahmojen tarinaan on yhdistetty paikan historiaa ja valmis museoympäristö on hyödynnetty niiden kodiksi. Nallin pesä löytyy museon maakellarista, Kärppy pärjää ulkona, poro kun on… Taustatarinaa editoitiin yhdessä Teatteri Retikan väen kanssa. Haaveena on, että hahmojen tarinaa olisi helppo jatkaa uusiksi seikkailuiksi tulevaisuudessa. Hahmot päätyivät myös sarjakuva tehtävärata-seikkailuun, jossa toiminnalliset tehtävät on piilotettu osaksi sarjakuvan tarinaa.

Menneen ajan maailmaan voi kurkistaa museonväen, kuvitteellisen emännän, isännän, rengin ja piian avulla. Nämä tehtäväradat keskittyvät museopedagogisesti enemmän historiatiedon käsittelyyn. Tehtävissä on hyödynnetty museon esineistöä osana kutakin tehtävärataa. Uusia tehtäväratoja testattiin yli sadan oppilaan voimin ja lapsilta kerätty palaute oli hyvää, he halusivat museolle lisää samankaltaisia tehtäväratoja. Kotiseutumuseon 50. juhlavuotta 2017 on rakennettu asiakkaita kuulemalla, ottaen huomioon museoalan muutospaineet, joissa museoihin toivotaan esimerkiksi lisää toiminnallisuutta, sekä esineiden koskettelumahdollisuuksia. Museolle rakennettaan sisätiloihin myös pieni museokauppa, sitäkin asiakkaat ovat toivoneet.

Kotiseutumuseo on saanut uudet nettisivut. Sivuston tarkoituksena on kertoa lisätietoja paikan historiasta ja houkutella ihmisiä tulemaan paikanpäälle kokemaan ainutlaatuinen miljöö. Lähtökohtana kotisivujen tietosisältöjen tuottamiselle oli maaseudun elintapojen historian esittely, sekä paikkaan ja rakennuksiin liittyvät tarinat. Saimme esimerkiksi käyttöömme Tampereen yliopiston kansantieteen arkiston, paikkakunnalla 1970-luvulla kerättyjä tarina äänitteitä. Yksi nettisivujen helmistä on museon sepän pajan alkuperäisen omistajan, seppä Härkösen kertomus siitä, kuinka hänestä tuli aikoinaan seppä. Museon päärakennus on paikkakunnan suurimpia säilyneitä savupirttejä. Savupirtin alkuperäinen tunnelma on hämyisä, hiljainen ja puhutteleva. Kaikki uudet sisällöt on tehty kunnioittamalla historiaa ja paikkaa. Museon tunnelma on autenttinen ja uudet sisällöt nostavat museomme uudelle vuosikymmenelle pysyen kiinni ajassa ja muutoksessa.

Hankkeen suunnitteluvaiheessa päätettiin tehdä moniammatillista yhteistyötä Kainuun ammattiopiston kanssa. Kotiseutumuseon nettisivut, logo, esite, Nallin ja Kärpyn 3D-hahmot ja animointi, sekä esittelyvideo tuotettiin Kainuun Ammattiopiston Kulttuurialan yli 30 hengen opiskelijatiimin kanssa. Kainuun ammattiopiston kulttuurialalla ei ole aiemmin toteutettu näin isolla työryhmällä tämän kaltaista yhteistyöprojektia. Työskentely nuorten kanssa sujui loistavasti ja oppilaat kartuttivat käytännön kautta runsaasti uusia ammatillisia taitojaan tehden suoraan töitä asiakkaan kanssa. Museon uudet sisällöt ovat useiden kymmenten nuorten ja aikuisten luovan työn ansiota.

Hankeaikaa jatketaan kesään 2017 saakka. Museon uudistukset testataan ja toteutetaan touko-kesäkuun aikana.

Hankkeen rahoittajana toimii Suomussalmen kunta ja Kainuu Leader ry, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Suomussalmen museon uudet nettisivut

Lisätietoja hankkeesta

Tiina Helttunen
Hanketyöntekijä
Kulttuuripalvelut
Suomussalmen kunta
p. 044 – 777 3138
tiina.helttunen@suomussalmi.fi