Raate 2017 - Keskustelua historiasta ja yhteiskunnasta 9.-11.6.2017

Vuodesta 2013 alkaen järjestetty Raate-tapahtuma on käsitellyt vuosittain historiaamme liittyviä teemoja. Käsittelyssä ovat olleet vuosien varrella mm. ihmiskohtalot, talvisodan henki, Venäjä-suhteet, sekä sodan henkiset merkitykset yksilölle. Tapahtumassa ei ole keskitytty pelkästään menneiden muisteluun, vaan aiheista on pyritty löytämään näkymiä myös tulevaan.

Vuonna 2017 Suomen täyttäessä 100 vuotta, vietetään Suomussalmelle myös kunnan 150-vuotisjuhlia. Juhlavuoden ehdoton huipentuma on Hossan 17.6. perustettava Suomi 100-juhlavuoden virallinen kansallispuisto. Yli 40 tapahtumaa sisällään pitävän Hossan juhlaviikon käynnistää Raate-tapahtuma, jonka puhujavieraina ovat Teemu Keskisarja, Jan Erola, Antti Mäkinen ja Miika Siironen. Oman lisänsä ohjelmaan tuo ennen näkemätön Riku Karjalaisen time lapse -video Hossan maisemista, joka toimii omalta osaltaan lähtölaskentana avajaisten odotukselle. Viikonlopun tilaisuuksiin on vapaa pääsy!

Pe 9.6.

18:00 Teatteri Retikka

Hossa time lapse –videon ja Liikettä rajalla animaation ensi-ilta

Riku Karjalaisen time lapse -video Hossan maisemista kaikkina vuodenaikoina ja animaatio Liikettä rajalla, joka kertoo pähkinänkuoressa Hossan ja rajaseudun 100 vuoden historian. Riku Karjalaista haastattelee Sini Salmirinne.

Väliaika

Itsenäisyyden ajan lapsuus Suomessa ja sodan pitkät jäljet

Antti Mäkinen, Kainuun museon johtaja ja Jan Erola, Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja.

La 10.6.

10:00 Raate- Suomussalmi kk.

Papat parantavat maailmaa

Pappatunturi-karavaani Raatteesta kohti Suomussalmen kirkonkylää. Varat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

15:00 Teatteri Retikka

Jumalan ase ja fundamentalisti

Historioitsija Miika Siironen kertoo AKS:n voimahahmon Elias Simojoen elämästä ja utopiasta. Häneltä on ilmestynyt alkuvuodesta 2017 Simojoesta kertova teos Mustan lipun alla (Atena).

Väliaika

Kainuulaisia ja karjalaisia ihmiskohtaloita 1918.

Historioitsija Teemu Keskisarja kertoo kainuulaisista ja karjalaisista ihmiskohtaloista.

Su 11.6.

12:00 Liikuntahalli

Utajärven puhallinorkesterin Sukupolvet kohtaavat-konsertissa kuullaan suomalaista musiikkia vuosien varrelta. Konsertti on toteutettu yhteistyössä Suomussalmen kunnan, Lions Club Suomussalmen ja Tervareitti-lehden kanssa.

Rajasotilaskotisisarten kenttälounas liikuntahallin pihalla klo 10:30 alkaen

keittolounas 5€

munkki+kahvi 2,5€

Varaa mukaan käteistä!