• English
  • Deutch
  • русский
information
suomen kartta
12.12.2018 Nimipäivä: Tuovi

Suomussalmen matkailun peruskiviä ovat puhdas ja monivivahteinen luonto, 10 000-vuotinen historia, elinvoimainen kulttuuri erilaisine tapahtumineen sekä nykyaikaiset palvelut.

Luonnosta löytyy tekemistä niin aktiivilomailijalle kuin rauhaa kaipaavallekin kaikkina neljänä vuodenaikana. Tunnetuimmat kohteemme ovat Hossan Kansallispuisto - Suomi100-kansallispuisto vuonna 2017, Martinselkosen ja Murhisalon luonnonsuojelualueet sekä Ylivuokin virkistysalue. Lukuisat retkeilypolut ja soidensuojelualueet pitkospuineen ja taukopaikkoineen tarjoavat mainiot mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen.

Useat sadat kivikautiset asuinpaikat kertovat omaa tarinaansa kuntamme pitkästä historiasta. Kiantajärven eteläosassa sijaitsevasta Vanhasta Kirkkosaaresta on määritetty yksi Suomen vanhimmista, viimeisen jääkauden jälkeisistä asuinpaikoista. Kivikaudelta on myös peräisin yli kuusikymmentä erilaista kuviota käsittävä Suomussalmen Värikallion kalliomaalaus Hossan kansallispuistossa.

Suomussalmen sijainti "idän ja lännen välissä" on tehnyt menneisyydestämme hyvinkin levottoman. Eriasteiset levottomuudet 1600- ja 1700 -luvuilla ajoivat ihmiset piilopirtteihin, mutta aina tultiin takaisin ja näin asutus hiljalleen juurtui ja vahvistui. Suomen talvisota on tunnetuin Suomussalmea kohdanneista sodista. Suomussalmen ja Raatteen taistelut nostivat pitäjän nimen maailman tietoisuuteen. Tänä päivänä kymmenet tuhannet matkailijat tulevat Suomussalmelle tutustumaan noihin tapahtumiin. Opastetut kiertoajelut ovatkin suosittu tapa saada tietää enemmän kohtalokkaista ajoistamme.

Monivivahteisessa Suomussalmen kulttuurissa on tarjolla kirjallisuutta, runoutta, teatteria, musiikkia, käsitöitä, tilataidetta ja tapahtumia. Keskeisimpiä kohteita ovat mm. Ilmari Kiannon Turjanlinna, tanssitaiteilija Reijo Kelan ideoima "Hiljainen Kansa" -tilataideteos sekä Oilolan käsityömyymälä. Tapahtumista mainittakoon Kuivajärven Proasnikka, Teatteri Retikan kesäteatteriesitykset ja ympärivuotiset näytelmät sekä Ämmän Kesäillat.

Suomussalmen yrityspalveluopas:

Suomussalmen kunnan Youtube-kanava