OILOLA

KÄSITYÖMYYNTINÄYTTELY

Oilola on ollut vuodesta 1975 käsityönystävien mieluisa käyntikohde. Se on kuuluisa tuotteiden korkean laadun ja palvelun vuoksi. Oilola tarkoittaa oilinkia eli pitkää tien suoraa.

Suomussalmelaiset ovat aina olleet taitavia käsityöntekijöitä ja vaalivat yhä myös perinnettä. Käsityömyyntinäyttelyssä on myynnissä yli 200 paikallisen tekijän töitä.

Myytävänä on tuohi- ja päretöitä, puu- ja metallitöitä, vuolukivitöitä, lasi- ja posliinitöitä, puukkoja, kuksia, tekstiilejä ja kudonnaisia, tilkku- ja kirjontatöitä, neuletöitä, virkkuutöitä, sukkia, tossuja, paikalliskirjallisuutta, kuvataidetta, pehmoleluja, erikoisuuksia…

Oilolaa ylläpitää Suomussalmen kunta.

Oilolan ensimmäiseksi vastaavaksi hoitajaksi palkattiin käsityönopettaja Anni Kettunen, joka hoiti 24 vuotta Oilolaa vuodesta 1975 vuoteen 1999

Vuonna 2009 kesällä Oilolan pito siirtyi kulttuuripalveluilta Työpaja Hanslankareille.

Viidentenä Oilolan käsityömyyntinäyttelyn vastaavana on toiminut Työpaja Hanslankareiden tekstiiliosaston ohjaaja.

Virpi Wegelius-Rantaeskola huolehtii Oilolasta läpi vuoden ohjaustyön lomassa.

Oilolaan palkataan kesäkaudeksi neljä työntekijää ja joulukuuksi kolme.

OILOLAN TALON HISTORIAA

Oilola on ollut vanha kievari, joka paloi jatkosodan aikana 1944

Nykyinen hirsirakennus valmistui sodan jälkeen 1945.

Oilolan ovat rakentaneet Alanäljängän Ahjolan kuuluisat kirvesmiehet

Lassi, Janne ja Heikki Moilanen sekä suuri joukko apumiehiä.

Oilola on ollut suomussalmelaisten Luukkosten asuintalona

1950- 71(72)

Luukkosilla oli 7 lasta, joista yksi poika. Talon emäntä piti ompelimoa pirtin puolella. Hän oli tunnettu ja hyvä ompelija kylällä.

Nykyisessa kassahuoneessa oli sali eli olohuone sekä

toimistossa oli isännän ja emännän makuukammari.

Pikkuhuoneessa nukkui osa lapsista. Pienimmät nukkuivat vanhempien kanssa makuukammarissa sekä poika pirtin puolella.

Henkilökunnan keittiö ja WC tiloissa oli keittiö ja kylmähuone.

Yläkerta oli vuokralla.

OILOLAN KÄSITYÖMYYNTINÄYTTELYN ALKUTAIVAL

Paikallislehti Ylä-Kainuussa oli ilmoitus huhtikuussa 1975, että Oilola talossa on varattu tilaa matkamuisto- ja taide-esineiden myyntiin.

Ilmoituksessa pyydettiin ottamaan yhteyttä Anni Kettuseen tai toimittamaan esineet kunnantalolle. Kainuun kansa oli niin ujoa, että ainoastaan viisi esinettä ilmaantui kunnantalolle.

Topakka Anni hyppäsi lava-autoon ja läksi kylille hakemaan käsityöt paikan päältä ja palasi auto täynnä viidenkymmenen tekijän töitä.

Ensimmäisenä vuonna tekijöitä oli jo 70.

Tuotteet olivat laadukkaita mutta puitteet käsitöiden myynnille olivat vaatimattomat. Myymälä oli pikkukammari ja toimistotyöt hoidettiin kotoa pitäen. Pakkauspaperit saatiin lahjoituksena.

Alussa Kianto-museo jakoi tilat käsityömyyntinäyttelyn kanssa vuoteen 1978. Oilolan museorakennuksessa toimi myös Kianta-Opisto. Syksyisin myyntinäyttely purettiin tuvasta kangaspuita varten, jolloin louskuteltiin kankaita talvikaudet. Keväällä puut taas purettiin myyntinäyttelyn tieltä.

Oilolan ensimmäinen remontti oli 1980-luvulla. Kunta remontoi Oilolan yläkerran ja Kianta-Opisto siirsi toimintansa sinne. Oilolan myyntinäyttely sai lisää tilaa tuotteilleen. Käsityöntekijöitä oli parhaimmillaan noin 700-800.

Toinen remontti oli 2005, jolloin koko talo tyhjennettiin käsitöistä.

Remontissa uusittiin ikkunat, tehtiin asiakas wc:t ja pieni keittiö

henkilökunnalle. Tämän jälkeen käsityöntekijöitä on ollut 200-300. Tekijöiden ikä on noin 16 – 85 v. välillä. Muutamia tekijöitä on ollut alusta saakka mukana. Vuosittain on tullut uusia tekijöitä 10-20.

Oilolassa eniten myydään villasukkia, joitten tekijöitä on yli 50. Suosittuja on ollut perinteiset kudonnaiset, kuten räsymatot, erilaiset liinat. Perinteiset puutuotteet päre- ja tuohituotteet, kuksat, leikkuulaudat. Taidokkaat puukot ovat olleet suosittuja. Erilaiset helmikorut ovat tulleet 2000-luvulla ja ihastuttavat vuosittain uusilla malleilla. Tuotteita on tuhansia.

Myymälää on pyritty vuosittain vähän uudistamaan pienellä budjetilla. Oilolaan on kerätty myymäläkalusteiksi lakkautuneilta kouluilta vanhoja puukalusteita koulukaappeja, hyllyjä pöytiä ym. Vanhat kalusteet ovat saaneet jatko aikaa Oilolassa.

OILOLAN MERKITYS SUOMUSSALMELAISILLE

- Oilola tarjoaa eri puolille kuntaa asuville käsityönharrastajille mahdollisuuden virikkeelliseen ja luovaan toimintaan.

- Kun on paikka johon tuotteet saa myytäväksi niin se innostaa tekijöitä, mieli pysyy virkeänä ja aktiivisuus tekemiseen säilyy ja

ehkäpä terveyskin kohentuu.

- Monille tekeminen on tärkeämpää kuin tuotteesta saatava voitto.

- Tekijät saavat pientä lisäansiota, joilla hankkia materiaaleja uusiin tuotteisiin.

- Käsityöntekijät pitävät Oilolaa tärkeänä paikkana

- Oilola pitää yllä käsityöperinnettä.

- Yhteistyö Kianta-opiston kanssa (kankaankudontapiiri yläkerrassa)

- Vastaavaa näin laajaa käsityönäyttelyä Suomesta saa etsiä.

Oilola on luonut Suomussalmen kunnalle käsityöpitäjän maineen, joka tunnetaan ympäri Suomea ja jopa ulkomailla asti.