• English
  • Deutch
  • русский
information
suomen kartta
17.11.2018 Nimipäivä: Eino, Einari

Vapaa-aika alkaa nyt!

Suomussalmella vapaa-ajanviettomahdollisuudet ovat saavutettavissa heti kotioven ulkopuolella. Luonto, hyvät liikuntamahdollisuudet sekä monipuolinen tapahtumatarjonta antavat valinnanvaraa vapaa-aikaan jokaisen omien mieltymysten mukaan.

Keskustan monipuolisten palvelujen läheisyydessä sijaitsee Jätkänpuisto uimarantoineen ja tapahtumalavoineen. Rannan edustalla pienessä saaressa laiduntaa ”Kadonnut karja”. Puistossa on myös suosittu yhdeksänväyläinen frisbeegolfrata, jota voi kiertää talvellakin lumikenkien avulla. Tien toisella puolella virkistyskylpylä Kiannon Kuohut kutsuu uimaan läpi vuoden.

Virkistyskylpylässä on suomalaisten saunojen lisäksi myös höyrysauna. Allasosastolla on viisi erilaista allasta: 25-metrinen neliratainen kuntouintiallas, turvallinen lastenallas, vesihieronta-allas, poreallas ja kylmävesiallas. Talvella on lisäksi avantouintimahdollisuus viereisessä joessa. Kylpylän aulassa on nettikahvila ja lapsia ilahduttava leikkipaikka. Aivan rakennuksen nurkalta lähtevät puhtaaseen luontoon patikkapolku ja valaistu, koneellisesti hoidettu hiihtolatu.

Kylpylän vieressä sijaitsevassa Teatteri Retikassa nähdään säännöllisesti paitsi teatterin omia esityksiä, myös vierailevia esiintyjävieraita läheltä ja kaukaa. Teatterin tiloissa toimii myös elokuvateatteri Kino Retikka, jossa elokuvia näytetään useita kertoja viikossa. Kesäisin kesäteatteri kokoaa ihmisiä Suomussalmelle läheltä ja kaukaa.

Kianta-Opisto tarjoaa mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle järjestämällä kädentaitojen, musiikin ja taideaineiden, liikunnan ja terveyden edistämisen sekä kansalaistaitojen ja vieraiden kielten opetusta. Pääkirjastossa on mahdollista tutustua kirjojen lainauksen lomassa säännöllisesti vaihtuviin taidenäyttelyihin.

Luonnossa liikkuen

Suomussalmen luonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet mm. marjastukseen ja metsästykseen. Meillä on hyvät puitteet maastohiihtoon, moottorikelkkailuun ja pilkkiongintaan.

Patikoiden tai hiihtäen voi kohottaa kuntoa ja tutustua maisemiin eri puolilla kuntaa. Valinnanvaraa riittää muutaman kilometrin mittaisista poluista ja laduista aina Itärajan retkeilyreitin 160 km:n mittaiseen taipaleeseen. Suomussalmella on hyvä maastohiihtoverkosto. Haverisessa on hiihtokeskus, jonne kuntakeskuksesta on valaistu yhteyslatu.

Hossan retkeilyalue on koko perheen luontokohde. Sen moni-ilmeiset vesistöt ja huikeat harjumaisemat houkuttelevat luonnon helmaan niin kesäisin kuin talvisinkin. Merkittyjä vaelluspolkuja on noin 90 km, perinteisen tyylin hiihtolatuja 60 km ja melontareittejä noin 100 km, joiden varsilla on kulkijoiden käytössä nuotiopaikkoja, laavuja, autiotupia ja vuokrakämppiä. Osa kämpistä ja poluista soveltuu myös liikuntaesteisille. Moottorikelkkaurat johtavat palvelujen luo, mutta muuten urat kulkevat retkeilyalueen ulkopuolella. Myös koiravaljakoille Hossa ja kunnan itäosa tarjoavat hyvät puitteet.

Suomussalmi on Kainuun marja-aitta. Marjastus on täällä paitsi lisätulonlähde myös suosittu ulkoilutapa. Lakkaa, mustikkaa ja puolukkaa meillä riittää.

Nähtävää ja koettavaa

Kainuun merkittävin ja valtakunnallisestikin tärkeä muinaisjäännös on Värikallion kivikautinen kalliomaalaus Hossassa ajalta 2500 – 1500 eKr. Rantakalliossa on nähtävissä 61 punavärillä maalattua kuviota, joista selvimmin erottuvat kolmiopäiset ihmishahmot ”tikku-ukot” ja hirvenkuvat. Kuvia ja punaväriläikkiä on noin 10,5 metrin matkalla.

Suomussalmen Kotiseutumuseo sijaitsee Kirkkoniemessä, Suomussalmen kirkonkylässä. Tämä talomuseotyyppinen museo kuvaa 1800-luvun lopun suomussalmelaista pihapiiriä ja asumista. Alueella on 15 rakennusta, jotka on siirretty sinne eri puolilta pitäjää. Iso tervavene muistuttaa yli sadan vuoden takaisesta tärkeästä elinkeinosta. Kesäisin museon pihapiirissä on myös kotieläimiä.

Suomussalmen nimi nousi maailman kartalle Suomen talvisodan kuuluisien taistelujen myötä. Suomussalmen ja Raatteen tien tapahtumiin 1939–40 voi tutustua Raatteen Portissa sijaitsevassa näyttelyssä. Täysin uusittu ja laajennettu näyttely on avannut ovensa yleisölle keväällä 2014.

Valtatie 5:n varressa, 30 km keskustasta pohjoiseen, seisoo vaitelias, noin 800 heinäpäästä koostuva Hiljainen kansa ympäri vuoden. Tämä tilataideteos on suomussalmelaissyntyisen tanssitaiteilijan Reijo Kelan ideoima, alkujaan hänen esityksiinsä liittynyt rekvisiitta. Kesäisin ”kansan” ihailijoita palvelee Niittykahvila nokipannukahvein ja muurinpohjaletuin.

Yksi Suomussalmen kulttuurin erikoisuuksista on Soiva metsä, ainutlaatuinen suurikokoisten soitinten kokonaisuus Kaunisniemen harjulla kesäteatterin läheisyydessä. Metsä on mukava koko perheen käyntikohde, jossa kävijät voivat soitella vapaasti eri instrumentteja ja kuunnella luonnon sointuja.

Kirjailija Ilmari Kianto (1874 – 1970) on Suomussalmen merkittävä kuvaaja. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat Ryysyrannan Jooseppi ja Punainen viiva. Kiannon taiteilijakoti Turjanlinna on järviristeilyineen kesäisin suosittu retkikohde. Jalonniemessä on kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Kain Tapperin suunnittelema Kiannon patsas. Pääkirjastossa voi tutustua Kiannon koko tuotantoon ja Kianto-näyttelyyn ympäri vuoden.

Linkkejä Suomussalmen kunnan vapaista
rakennuspaikoista ja myytävänä olevista kiinteistöistä.

Suomussalmen kunnan vapaat rakennuspaikat

Laatumaan vapaat tontit Suomussalmella

Bonvestan vapaat tontit Suomussalmella

Asunnot, tontit, loma-asunnot,
maa- ja metsätiloja sekä vuokrakohteita
Suomussalmella