• English
  • Deutch
  • русский
information
suomen kartta

Hyvää alkavaa juhlavuotta 2017

Vuosi 2016 oli Suomussalmen kunnan ”onnen vuosi”. Hossa valittiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 kansallispuistoksi. Laki Hossan kansallispuistosta vahvistetaan eduskunnassa ensi kevään aikana ja juhlallisia avajaisia vietämme 17.6.2017.

Lakiluonnoksen perusteluissa, joka on tällä hetkellä valiokunnissa lausunnolla, sanotaan näin: Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuiston perustaminen pääosin Suomussalmen kuntaan on nykyiseltä valtiovallalta merkittävä tunnustus kyseiselle paikkakunnalle, jossa ensimmäisenä Suomen itsenäiseksi julistautuminen nähtiin mahdolliseksi ja tämän mahdollisuuden käyttämistä myös Suomen eduskunnalle lähdettiin esittämään.

Hossan läheisyydessä sijaitsee Raatteentie, jossa Suomi saavutti merkittävän voiton itsenäisyydestään myöhemmin taistellessaan. Myös Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti oli syntyisin Suomussalmelta kuten myös korpikirjailija Ilmari Kianto. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuiston perustaminen Hossaan muistuttaa kaupungistuvalle nyky-yhteiskunnalle siitä, että ajatus Suomen itsenäiseksi julistautumisesta on syntynyt henkisenä ponnistuksena salomaiden hiljaisuudessa – kaukana silloisista kasvukeskuksista.

Yhteiskunnan digitalisaatio ja tietotekniikan kehittyminen ja hyväksikäyttö saattavat jo tänä päivänä antaa aiempaa paremmat mahdollisuudet henkisten voimavarojen hyödyntämiseen kaikkialla Suomessa ja parantaa siten harvaan asuttujen alueiden kilpailukykyä suhteessa kasvukeskuksiin.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuiston perustaminen Hossaan antaa myös kansallispuiston sijaintikunnille – erityisesti Suomussalmelle – kansallisesti tunnustetun aseman Suomen itsenäistymispyrkimyksiä ja itsenäisyytemme säilyttämistä edistävänä paikkakuntana tai seutuna.

Hossan ansiosta Suomi on saanut kuluneen vuoden aikana useita erilaisia tunnustuksia:

Maailman arvostetuimpia matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet on valinnut Suomen kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi vuodelle 2017. Perusteluina Suomen valinnalle kärkikohteiden joukkoon Lonely Planet nostaa esimerkiksi Hossan uuden kansallispuiston sekä useat tapahtumat, joita on suunniteltu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta varten.

Arvostettu National Geographic nosti Suomen ensi vuoden parhaiden matkakohteiden joukkoon. National Geographic hehkuttaa Suomen luontoa sekä ihastelee, että Suomi juhlii itsenäisyyttään neljällä Luonnon päivällä ja Hossan uudella kansallispuistolla.

Myös brittiläinen talouslehti Financial Times on listannut Suomen yhdeksi houkuttelevimmista matkustuskohteista. Matkakohteista Suomessa lehti mainitsee muun muassa Hossan kansallispuiston.

Kunnan toimintaa

Kunnan peruspalvelut on hoidettu suunnitelmien mukaisesti tai jopa suunnitelmia paremmin. Kunnan talous on hieman alijäämäinen mutta selkeästi parempi kuin talousarviota tehdessä arvioitiin. Kunnalla on tällä hetkellä taseeseen kertyneitä ylijäämiä yhteensä yli 17 miljoonaa euroa. Tämä puskurin avulla pystymme selviytymään tulevien vuosien epävarmuudesta ja maakuntauudistuksen tuomista muutoksista.

Hallinnossa olemme puurtaneet tuttuun tapaan maakunta- ja sote -uudistusten parissa. Hallituksen sote- ja maakuntauudistusta koskeva esitysluonnos oli lausuntokierroksella kunnissa syksyllä 2016 ja lausuntoyhteenveto julkaistiin joulukuussa. Lopullisen esityksen asiasta hallitus antaa eduskunnalle tammikuun 2017 lopussa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Kainuussa olleet jo yli kymmenen vuoden ajan kuntayhtymän hoidettavana, joten suuria henkilöstöön liittyviä siirtoja ei Kainuussa tarvita. Sen sijaan kuntien näkökulmasta haasteena tulee olemaan yhteisten tukipalvelujen eli siivous-, ruoka-, talous-, henkilöstö- ja tietohallinnon palvelujen järjestäminen tulevaisuudessa järkevällä tavalla.

Sivistystoimialalla merkittävin tapaus 2016 oli kirkonkylän koulun siirtyminen vuoden alussa Karhulanvaaralle. Lisäksi Pitämälle valmistuu alkuvuodesta uusi päiväkoti Taivalkehto. Tekniset palvelut on rakennuttanut myös kuntoutuskotia Soten tarpeisiin ja Kiantama Oy:lle valmistui syksyllä uusi laajennusosa.

Elinvoimaohjelman toteutuminen on myös hyvässä vauhdissa; Kivivaara – Peuravaaran tuulipuistossa ensimmäiset tuulivoimalat ovat jo toiminnassa. Alueelle rakennetaan yhteensä 30 tuulivoimalaa, joiden arvo on noin 180 miljoonaa euroa. Hossan -alueella yrittäjät ja metsähallitus ovat tehneet investointeja miljoonien eurojen arvosta.

Elokuussa kuntaamme saapuivat ensimmäiset kiintiöpakolaiset. Pakolaisten kotouttaminen on edennyt hyvin ja jopa valtakunnan tasolla kunnan ja erityisesti kuntalaisten toimintaa tässä asiassa pidetään esimerkillisenä.

Tuleva juhlavuosi

Vuosi 2017 tulee olemaan monella tavoin poikkeuksellinen vuosi. Vuosi on reformaation juhlavuosi, Ämmänsaaren kirkko täyttää 50 vuotta, kirkkokuoro täyttää 90 vuotta, Kotiseutumuseo täyttää myös 50 vuotta, Suomussalmen yrittäjäyhdistys täyttää 40 vuotta, Raatteen Portti täyttää 25 vuotta, Suomi täyttää 100 vuotta ja Suomussalmen kunta täyttää 150 vuotta. Näihin liittyen erilaisia tapahtumia riittää läpi vuoden.

Juhlavuosi käynnistyy Uuden Vuoden vastaanotolla torilla ja 7.1.2017 järjestetään Raatteentie 7.1.1940 -tapahtuma. Helmikuun alussa järjestetään The Ruthless Raja hiihtotapahtuma Kuusamon Iivaarasta Suomussalmen Raatteeseen, 7.4.2017 on Suomen itsenäisyysjulistus Suomussalmella 1917 - 2017 -tapahtuma, jonka yhtenä osana on draamallinen kansalaiskokous. Retikka -teatterin kevätesitys on nimeltään Vapauden kaiho. Hossaan perustettavan kansallispuiston kunniaksi järjestetään 9.6. - 18.6.2017 juhlaviikko, jonka ohjelma levittäytyy eri puolille Suomussalmea. Vuoden lopulla 6.-8.10.2017 vietämme kuntamme 150 -vuotisjuhlallisuuksia mm. taiteiden yön, kansanjuhlan ja virallisen pääjuhlan merkeissä. Maakunnallinen yrittäjäjuhla vietetään Suomussalmella marraskuussa 2017.


Tässä on esimerkkinä vain osa tapahtumista. Toivottavasti kaikille löytyy jokin aktiviteetti, jonka kautta voitte osallistua yhteiseen juhlavuoteemme.

Oikein riemukasta juhlavuotta kaikille!

Asta Tolonen

kunnanjohtaja