• English
  • Deutch
  • русский
information
suomen kartta
17.11.2018 Nimipäivä: Eino, Einari

Boxerit Anne Juntunen:

Kun näin kankaan ekan kerran ajatuksena oli, että tyttöjen legginsit voisi ihanan pehmeästä kankaasta ommella. Se olisi ollut itselle helppo vaihtoehto, koska niitä on tullut suruuteltua useampia kymmeniä vuosien saatossa. Halusin vähän haastaa itseäni ja kokeilla jotain muuta, siirtyä pois mukavuusalueeltani. Ajatus siirtyi peruskainuulaisiin miehiin ja periaatteeseen ”mitäpä se hyvjää”. Yleistämättä yhtään, mutta niinhän se vähän menee, kainuulaiset tyytyvät vähään eivätkä turhaan vaatteillaan koreile. Ajattelin kuitenkin, että kun tämä Suomussalmi-kangas on luomulaatuinen, pehmeä ja soveltuu mainiosti myös ”herkkiin paikkoihin”, joten haluaisin tarjota suomussalmelaisille miehille jotain luxusta arkeen alushousujen muodossa.

Valmiin tuotteen käyttömahdollisuudet: Huolestuttavaa on Suomussalmen väkiluvun pienentyminen. Vauvoja tarvittaisiin lisää. Ajattelin, jos Suomussalmen omat ”mitöpä se hyvejää” –boxerit voisi tuoda lisää vipinää makuukamariin. Tai sitten Suomussalmen kunta voisi tarjota kaikille v. 2018 syntyvien vauvojen isille uudet ”mitäpä se hyvejää”-boxerit, olisiko tässä kannustusta vauvantekoprojektiin? Tätä mainostamalla voitaisiin saada myös muuttoliikettä Suomussalmelle. J

Pipo Fiina Piittisjärvi:

Olen tehnyt trikoopipoja ennenkin, joten kankaan nähtyäni päätin tehdä kisatyöstä pipon. Ajattelin kuitenkin tehdä piposta hieman erilaisen kuin aiemmat. Viileään kevät/syksyilmaan pelkkä trikoinen pipo olisi liian kylmä, joten päätin käyttää lämmikkeenä fleeceä. Tupsut olivat mielestäni kivan näköinen lisä neliskanttisen päähineen kulmiin. Suunnittelin työtäni ihan vain päässä ilman sen kummempia luonnoksia tai muistiin kirjauksia. Yhden fleece-sisuksisen trikoopipon tekemiseen meni omassa neliskanttisessa työssäni vain 62x23 cm kokoinen pala trikookangasta.

Trikoopipo, jossa on fleece sisäosa, on mukavan lämmin kevät- tai syksypipo vaikka lenkkeillessä, ulkotöitä tehdessä tai muutenkin pidettävänä. Napakka päähine ei lähde helposti valumaan päästä pois vaan pysyy hyvin.

Hellemekko, Eeva Schroderus – kunniamaininta

Tämä tuote on helppo tehdä, yksinkertainen, tapahtuu kotiompelijaltakin, ihana kangas, kiva vetäistä kesällä päälle.
Hellemekko, kuminauhoja kiristämällä tai löystyttämällä saa sopivan, voi myös käyttää hameena. Kangasta oli niin vähän, ettei saanut olkaimia mekkoon, muulla kankaalla menee idea.

T-paita, ryhmä Sisarukset, Terttu Helttunen

Kankaan menekki 80 x 140 cm, helppo, onnistuu jopa ilman kaavoja. Halusimme tehdä vaatteen, joka on helppo valmistaa ja sopii malliltaan kaiken kokoisille ja ikäisille. Suomussalmi kuosikankaasta saa tällä mallilla myös juhlavan koristelemalla sitä koruin ja vöin.
Voi muunnella tunikaksi tai mekoksi pitkällä tai lyhyellä hihalla. Asun ilmettä voi korostaa mm. taskuilla, vyöllä, koruilla ynnä muilla.

Pipohuivi, ryhmä (Veikko Soukka) Anne Nurmela (Satu Nurmela)

Suunnittelu alkaa… Pojallani oli pienenä Aarresaarihuivi. Se on ollut innostukseni lähde. Kun näin Ylä-Kainuussa jutun tästä kilpailusta ja tämän kankaan, halusin tehdä ”Pipo-Huivin”
Apuaa… Täytyy tehdä kaavat… Eihän nämä palat sovi ollenkaan yhteen… Onneksi löytyi apuväline (meikkipää?) Mitenköhän tuon reunanauhan leikkaisin… Miten ompelisin… Valmis…
Tätä Pipo-Huivia voi käyttää Jouluna ja Juhannuksena. Arkena ja Pyhänä. Piirakoita leipoessa, Marjametsässä ja Köhäkässä. Naiset sekä miehet, isot että pienet.